Stimată Doamnă,
Stimate Domn,
Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române vă invită să participați cu lucrări la Conferința de încheiere a proiectului „Soluții digitale inteligente pentru cercetarea și diseminarea literaturii române vechi și premoderne” (INTELLIV), PN-III-P4-PCE-2021-0300, care se va desfășura în zilele de 14-15 noiembrie 2024.
Conferința își propune să prezinte rezultatele proiectului, dar și să creeze un spațiu de dialog academic pe teme care au legătură cu perioada veche și premodernă a literaturii române, din perspective cât mai actuale. Intenționăm să dezbatem, de asemenea, mecanismele de adaptare la soluții digitale inteligente a istoriei și lexicografiei literare românești (epoca veche și premodernă) prin evidențierea elementelor de noutate ce permit racordarea lor la cadrul actual al cercetării europene de profil. Se are în vedere și digitizarea ca metodă de prezervare a textelor vechi și premoderne care marchează specificitatea culturii românești, proiectând-o în context european. Totodată, se va identifica problematica ridicată de afirmarea punctelor nodale ale unei hărți culturale și de sistematizarea de tip cartografic interactiv a informațiilor cu privire la răspândirea vechilor scrieri românești în colecții și biblioteci din țară și din străinătate.
Pluri-, multi-, inter-disciplinaritatea sunt încurajate. Ne dorim să prezentăm rezultatele INTELLIV unor specialiști, cercetători, profesori, doctoranzi din diferite domenii: istorici, istorici literari, antropologi, lingviști, etnologi, dar și informaticieni interesați de Digital Humanities.
- Lucrările se vor desfășura în regim hibrid: la sediul Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române (Calea 13 Septembrie, nr. 13), dar și online.
- Nu se percepe taxă de înscriere.
- Lucrările care vor trece de procesul de peer review vor fi publicate într-un număr special al revistei „Transilvania” (în cea mai recentă clasificare SCImago: revista Transilvania se află în prima quartilă valorică (Q1) pentru trei domenii (Literatură și teorie literară, Istorie, respectiv Studii Culturale; indexată SCOPUS; EBSCO, CNCS B, ERIH +).
Așteptăm propunerile dumneavoastră, sub formă de scurt rezumat și scurt CV, până la data de 1 octombrie 2024.
Adresa de corespondenţă: intelliv2024@gmail.com