Vineri, 15 noiembrie a.c., în Sala de Consiliu a Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“ (Calea 13 Septembrie, nr. 13 – Casa Academiei, parter), a avut loc conferința de închidere a proiectului „Soluții digitale inteligente pentru cercetarea și diseminarea literaturii române vechi și premoderne” (INTELLIV), PN-III-P4-PCE-2021-0300, finanțat de către Ministerul Educației, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), în urma contractului nr. PCE 127/ 2022.
Proiectul, câștigat de o echipă de cercetători ai Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“ (Acad. Eugen Simion, în calitate de prim director al grantului, CS I dr. Laura Bădescu, CS III dr. Manuela Anton, CS III dr. Dorin Garofeanu, ACS drd. Mihăiță Stroe), a fost realizat în colaborare cu Universitatea Politehnica din București (Prof. univ. dr. Mihai Dascălu, dr. Laurențiu Neagu, dr. Irina Toma), cu Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați (prof. univ. dr. Simona Antofi, prof. univ. dr. Nicoleta Ifrim) și cu Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan–Al. Rosetti“ al Academiei Române, București (CS I dr. Maria Stanciu Istrate). Activitatea de îndrumare a echipei a fost preluată, din martie 2023, de prof. univ. dr. Bogdan Crețu (Facultatea de Litere, Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iași).
La acest eveniment, au fost prezentate prin comunicări – susținute fizic sau online –, rezultatele cercetării, dintre care menționăm în special lansarea platformei digitale intelliv.ro. Potrivit descrierii de pe site, demersul „devine suport pentru implementarea digitală a corpusurilor ELIV, CLRV, HLRV, TLVR, și prin aceasta contribuie la diseminarea de cunoștințe fundamentale de identitate culturală și națională, pertinente racordării la sistemul radicular al literaturilor europene“.
Două dintre axele proiectului INTELLIV pornesc de la procedura firească de digitizare a lucrărilor fundamentale de profil din planul de lucru al I.I.T.L. „G. Călinescu“: ELIV (Enciclopedia literaturii române vechi, Coord. general: Eugen Simion. Coordonare şi revizie: Dan Horia Mazilu, Gheorghe Chivu, Eugen Pavel, Laura Bădescu, București, Editura Muzeului Național al Literaturii Române, 2018), respectiv CLRV (Dicționarul cronologic al literaturii române vechi, Coord. general: Eugen Simion. Autori: Manuela Anton, Laura Bădescu, Dorin Garofeanu, București, Fundația Națională pentru Știință și Artă, 2021).
A treia coordonată, HLRV (Harta interactivă a literaturii române vechi), reprezintă un efort de sistematizare a circulației manuscriselor și a tipăriturilor din biblioteci, arhive, muzee și colecții particulare din România și din străinătate. A patra zonă de interes, TLRV (Texte fundamentale ale literaturii române) adună extrase din ediții critice, pentru a ilustra „toate stilurile funcționale limbii române literare din perioada de început până la 1830“. Proiectul are un caracter dinamic, întrucât există posibilitatea ca, odată cu progresul cunoașterii în acest domeniu vast, să fie adăugate informații de istorie literară și noi texte în versiuni îngrijite sub aspect filologic.
George Neagoe