– Cronologia vieții literare românești 

Cu această ultimă serie, cuprinzând intervalul dintre anii 2001 și 2012, Cronologia vieții literare românești ajunge la capăt.
Inițiată și coordonată de academicianul Eugen Simion, CVLR (în formulă abreviată) constituie, împreună cu Dicționarul General al Literaturii Române (DGLR), unul dintre cele mai ample proiecte de studiere a fenomenului literar în care au fost implicați cercetătorii din
cadrul Institutului de Istorie și Teorie Literară„G. Călinescu”. Atât DGLR, cât și CVLR au drept ultimă bornă temporală a consemnărilor analitice și bibliografice anul 2012. În felul acesta, pe mari suprafețe de informație (CVLR) și de interpretare (DGLR), cele două proiecte se intersectează, sperăm spre beneficiul tuturor celor interesați. Cu atât mai mult cu cât, se știe, literatura, analizele și comentariile asupra ei se regăsesc în cărți, altfel spus în opere, monografii, istorii, dicționare și antologii literare, în timp ce „viața” literaturii se află în reviste.

Din păcate, sfârșitul vieții profesorului Eugen Simion a venit într-un moment neașteptat, luându-ne pe toți prin surprindere. Odată cu acest act final, se năruia o întreagă bibliotecă de proiecte culturale […] Faptul că ducem la bun sfârșit una dintre lucrările acestui „paradis în destrămare” este pentru noi o ultimă, tristă consolare.[…] De achizițiile valorice care au crescut de-a lungul perioadei de peste un deceniu afectate acestui Proiect, s-a profitat din plin în a cincea și ultima etapă a cercetării de față, acum ieșită de sub tipar. Cele douăsprezece volume din Cronologia vieții literare românești (2001-2012) pot fi considerate,
fiecare în parte, contribuții de unic autor, ilustrând foarte pregnant personalitatea și stilul de lucru individual al acestora. Scurtele Note asupra ediției ilustrează, în rezumat, densitatea informației existente și diversitatea preocupărilor care au animat aceste realizări. Fără a fi unitare sub aspect stilistic, Cronologiile, reflectă totodată personalitatea/ gândirea, puterea de sinteză ideatică a celui care a s-a ocupat de redactarea conținutului. Tabloul este… votiv, chiar palpitant, grație schimbului de generații și a noului context social.[…] Cronologia include în paginile ei cele mai importante publicații literare românești din perioada 1944-2012. Concluzionând, ceea ce dorește să ilustreze CVLR 1944-2012 este evantaiul subiectelor care au animat presa literară din toți acești ani, ca efect brownian al vieții literare românești.

Lucian Chișu

Distribuiți articolul, dacă v-a plăcut!